IPA (India Pale Ale) je zapravo stil piva pale ale koji se prvobitno razvio u Engleskoj. U vreme dok je Indija bila britanska kolonija, velike količine ovog piva su brodovima dopremane britanskim vojnicima na službi u Indiji. Kako bi sačuvali kvalitet i arome piva tokom dugog puta, dosetili su se da dodaju velike količine hmelja, služio je kao konzervans, pa je u ovim ejlovima bilo i više alkohola. Otuda u imenu ovog pale ale-a India. Danas je IPA jedno od najčešćih i jedinstvenih stilove američkih kraft piva. Naše pivo Svetla Ipa spada u ovu vrstu piva

APA (American Pale Ale) je najčešći stil piva u Americi. Istorija nastanka APA-e nas opet vraća na Engleski Pale Ale. Kao i za mnoga američka piva, engleska istorija pivarstva je i ovde ostavila trag. Američko Pale Ale pivo je nastalo početkom 80-tih kada su manje pivare počele da koriste američke sorte hmelja (Cascade ili Amarillo). U odnosu na britanska Pale Ale piva Američiki Pale karakteriše jači ukus hmelja i aroma citrusa.  Naše pivo Crven Ban spada u ovu vrstu piva.

Porter je stil piva koji je nastao u 18. veku u Engleskoj, Londonu, gde je bio najpopularniji među radnicima na rečnim dokovima, odakle potiče i naziv ovog piva. Proizvodio se tako što se u braon blagi ale dodaje veća količina hmelja. Na taj način se povećava trajnost. Proces zrenja se odvija u velikim kontejnerima čime se povećava količina alkohola. Ovakvo zrelo pivo se na kraju meša sa mladim pivom i na taj način se dobija konačna aroma Portera. Boja Portera varira od tamne braon do crne i jako je zahmeljeno pivo. Gorčina može da ide od blage pa do gorke.  Naše pivo Crni Petar spada u ovu vrstu piva.

U našoj ponudi će se uskoro naći i pšenično pivo (eng. wheat beer) – stil piva kod kojeg se umesto ječmenog koristi pšenični slad. Termin heweizen se vezuje za nemački stil pšeničnih piva. Američka pšenična piva su posle prohibicije postala popularna. Od svojih prethodnika se razlikuju po tome što su nemačka “začinjenija” tačnije kod njih preovlađuju note karanfilića i banane. Belgijsko pšenično pivo (Witbier) se još naziva belo pivo zbog tkzv. “oblačnosti” kvasca koji se nalazi u suspenziji. Proteini pšeničnog slada omogućavaju ovom stilu piva da bude manje prozirno. Karakteristično je po tome što je laganije pivo sa izraženom aromom hmelja i povećanom karbonizacijom. Kod ovog piva najčešće preovlađuju note korijandera i kore pomorandže. U Belgiji se ovaj stil piva služi uz krišku limuna. Mnogi pivari u SAD-u su naklonjeni ovom stilu i proizvode kvalitetna piva bazirana na belgijskim pšeničnim pivima.  Mi smo već skuvali jednu vrhunsku verziju pšenicnog piva i trenutno radimo tehnološke analize i prateće dozvole da bi smo mogli da ga uvrstimo u našu ponudu kako bi ste i vi uskoro bili u mogućnosti da ga probate.

Comments are closed